Forskning og utvikling
Føler du at du får stadig dårligere hukommelse? Har du innimellom vanskeligheter med å orientere deg? Kanskje du opplever at du endrer personlighet og humør?
Forskning og utvikling
Helt siden 2008 har Noen AS samarbeidet med over 400 familier med demens, forskningsinstitusjoner, frivillige, private og offentlige instanser og skapt Noen-modellen, en lønnsom modell for ikke-medikamentell behandling. I NOEN-modellen settes pasienten i sentrum som den viktigste ressursen i eget liv og det sørges for skreddersøm av tjenesten og at pårørende skal slippe å ha ansvaret alene. Noen-modellen sikrer et strukturert og likeverdig samarbeid mellom partene omkring pasienten.
Vi har også utviklet KuPA-metoden, en arbeidsmetode som sikrer riktig observasjon og kartlegging for å kunne utføre helsefremmende omsorg og personsentrert veiledning. KuPA-metoden brukes til å veilede pasient og pårørende i alle faser av sykdommen. KuPA-metoden er utviklet for at personell med grunnleggende ferdigheter skal den i veiledning og samhandling med pasienten. I tillegg sikrer metoden oppdatert individuell kunnskap til veiledere, pårørende, fastlege, tradisjonelle helsetilbydere og ev. andre i samarbeidet omkring pasienten.
Utviklingen i Noen har skjedd innenfor fagfeltet helsefremmende arbeid ("Health Promotion"). Fagfeltet er genuint tverrfaglig og en hovedutfordring er å forene det beste fra ulike forståelser og tilnærmingsmåter. Samtidig har alt helsefremmende arbeid en fellesnevner i et tydelig verdigrunnlag. Noen AS sine to kjerneverdier er: LIKEVERD HELHET
Essensielt er vektleggingen av forhold som fremmer helse (salutogenese). Med dette som utgangspunkt, og en erkjennelse av at pasientens funksjonssvikt i mange tilfeller skyldes omgivelsenes manglende evne og vilje til å forstå og legge til rette, har vi løst de kontekstuelle utfordringene og lagd en modell og en metode der pasienten skal kunne utnytte sine ressurser gjennom et individuelt pasientforløp.
Det betyr at eksisterende og mulige helserelaterte utfordringer primært søkes løst gjennom endringer i pasientens meningssøkende aktiviteter, relasjoner og omgivelser.
Noenmodellen og KuPA-metoden brukes i dag i skreddersydd hjelp. Familier som har benyttet tjenesten forteller at den har hatt stor betydning for dem og forskning viser at pasienten får bedre livskvalitet.
Prosjekter
Pågående prosjekt:
CareMatch
Finansiering:
Norges forskningsråd - BIA programmet og Skattefunn, 40 familier med demens som vil bruke Noen-modellen, egenandel fra Noen AS og Alder AS.
Prosjektperiode:
2019-2021
Prosjekteier:
Noen AS
Samarbeidspartnere:
TietoEvry, Øygarden kommune (tidligere Fjell, Sund, Øygarden kommune), Sintef AS ved instituttet Sintef Digital (Alder AS
Prosjektmål: Å utvikle ny kunnskap og lage digital formidling av persontilpassede aktivistetsbaserte tjenester for personer med demens. «CareMatch. Digital formidling av persontilpassede aktivitetsbaserte tjenester for personer med demens», forskningsprosjekt 2019-2022:
Målet med prosjektet: Utvikle en digital plattform som gjør det enklere å distribuere individuelt tilpassede aktivitetsbaserte tjenester.
I prosjektet har vi lagt vekt på selvbetjening for privatkunder og kommuner, samt at tjenestemottaker/kontaktperson skal kunne skreddersy sin egen tjeneste og bli matchet med passende veileder.
Forskningsprosjektet avsluttes 30.6.22. I sluttfasen gjennomføres en pilot i samarbeid med 2 kommuner: Øygarden og Hitra som går ut på å teste plattformen som er utviklet i forskningsprosjektet. Begge kommunene skal bestille oppdrag i plattformen, tjenestemottakerne/kontaktperson skal skreddersy og bli matchet med passende veileder, for at tjenesten skal starte opp.
Oppdragene skal utføres til 20.12.22 og inngår da i et utviklingsprosjekt mellom NOEN, kommunene Hitra og Øygarden, og ev. andre interesserte. Utviklingsprosjektet er under utarbeiding.
Pågående prosjekt:
Samskaping av nye tjenester mellom kommune og sosial entreprenør (2017-2022)
Innovasjonsprosjekt mellom Øygarden kommune og Noen AS. Vi har samskapt følgende tjenester:
Systematisk oppfølging etter demensdiagnose (SOED)
Oppfølging og veiledning av pårørende med ekstra stor omsorgsbelastning
Individuelt aktivitetstilbud i hjemmet
Systematisk oppfølging etter demensdiagnose (SOED) var ett av 14 prosjekter i Helsedirektoratets arbeid med å følge opp Demensplan 2020.
En brukerundersøkelse utført av Øygarden kommune i 2019 viste svært stor tilfredshet med tjenestene fra tjenestemottkere, pårørende og kommune. Gjennom vårt partnerskap i forskningsprosjektet CareMatch har Øygarden og NOEN samarbeidet om implementering ved å utvikle den digitale plattformen for samskaping av tjenesten for den enkelte tjenestemottaker. Utviklingsprosjektet siste fase har fått navnet "Digital samskaping og brukerstyrt demensomsorg« og gjennomføres siste halvår 2022.
Pågående prosjekt:
CCSDI (2017-2022)
Cluster for Co-Creative Service Design and Innovation (CCSDI). CCSDI-klyngen ble dannet i 2017, med midler fra Norges Forskningsråd. NOEN er 1 av 16 partnere som representerer primær- og spesialisthelsetjenester, tjenestedesignindustrien, pasientorganisasjoner, forskere på tjenestedesign, IKT, teknologiledelse, sykepleievitenskap og medisin. Vårt primære mål er å utforske, dokumentere og evaluere Co-Creative Service Design som en tilnærming til innovasjon. Vår eget prosjekt “Carematch” har vært objekt i CCSDI. Les om flere resultater på nettsiden vår https://www.ccsdi.no/
Avsluttet prosjekt:
KuPA-prosjektet
Finansiering:
Kavlifondet, Norges forskningsråd - BIA programmet og Skattefunn, 350 familier med demens med abonnement i Noen AS, egenandel fra Noen AS, Kantega og UNO IT
Prosjektperiode:
2012-2015
Prosjekteier:
Noen AS
Samarbeidspartnere:
Kantega, Uno IT, MedTech (GB), HiNT/Senter for omsorgsforskning, Sintef