Katinka ble redd da moren utviklet demens
Da moren til Katinka Greve Leiner begynte å vise tegn til demens for første gang for over 6 år siden, ble de begge redde. Leiners mormor hadde hatt det samme, og opplevelsen hadde vært veldig ubehagelig.
Katinka ble redd da moren utviklet demens
Oppfølging og veiledning fra NOEN har bidratt til at moren fremdeles kan bo hjemme. – Det finnes hjelp, er budskapet Katinka Greve Leiner vil gi til andre i samme situasjon.
– Vi ønsket ikke å gå gjennom det samme som vi opplevde da. Det ble raskt viktig for oss å komme i kontakt med noen som kunne fortelle meg at nå har vi mer kompetanse på demens enn vi hadde før, og dette trenger ikke bli så ille som det vi hadde opplevd med mormor, sier Leiner.
Hun forsto raskt at hun trengte hjelp.
– Moren min og jeg ble enige om at vi kontaktet den personen som vi visste kunne mye om å leve med demens. Nemlig Heidi Wang i NOEN, sier Leiner.
Lever et liv godt sammen med familien
For familien har NOEN vært en del av løsningen sammen med det offentlige tilbudet. Leiner forteller at NOEN har lært henne om hvordan hun og familien best mulig kan følge opp moren i prosessen.
I dag bor moren i samme hus som Katinka og familien i Oslo, sammen med barn, kjæledyr og hverdagsliv.
– Vi har lært oss hvordan moren vår kan være selvstendig og mestre ting selv, når vi er på jobb og ikke har anledning til å være der for henne.
– Det finnes hjelp
I Norge har over 101.000 personer demenssykdom, og langt flere er pårørende. Leiner forteller at hun har flere venner og bekjente som står i samme situasjon som hennes selv, der et familiemedlem utvikler kognitiv svikt og demens.
I tiden etter morens diagnose, er det mange som tar kontakt for å få råd - de føler seg hjelpeløse og lurer på hvordan de skal håndtere situasjonen.
– Mitt beste råd er å få hjelp til å vite hva du står foran. Det er et ganske tøft landskap man som demenssyk og pårørende skal inn i. Det føles overveldende, og det er ikke noe man må klare alene. Det finnes hjelp, sier Leiner.
Demenstilbud, råd og veiledning
Heidi Wang, daglig leder og gründer av NOEN forteller at mange som opplever demenssykdom selv, eller som pårørende, ønsker å kjøpe tjenester som kan bidra til god livskvalitet og et meningsfylt liv. I NOEN er systematisk oppfølging og veiledning alltid en del av tjenesten. Det kan for eksempel være avlastning, miljøbehandling, aktivitetstjeneste, hjelp i hverdagen eller annet.
– For pårørende er det viktig å få støtte og veiledning i en tid som oppleves overveldende, kaotisk eller usikker. Hos NOEN kan man kjøpe hjelp til pasienten og pårørende etter behov, både som enkelttilbud og gjennom faste avtaler, sier Heidi Wang.
Er du redd for at du utvikler demens, eller kjenner du noen som gjør det? Har du mange spørsmål, men ikke vet hvor du skal begynne? Ta kontakt med oss i NOEN. Det er helt uforpliktende å ta en prat med oss. Vi vil gjerne høre din historie, og fortelle mer om hvilke tilbud som finnes for deg.